Aktuellt

Varannan vuxen har sömnbesvär

Majoriteten av vuxna svenskar uppger en god eller mycket god hälsa men samtidigt uppger en hög andel sömnsvårigheter, ängslan, oro eller ångest, enligt Nationella folkhälsoenkäten 2024. Nu publiceras resultaten. Nationella folkhälsoenkäten följer utvecklingen av hälsan och dess förutsättningar i den vuxna befolkningen 16 år och äldre, i…

Läs mer…

Vad behöver unga för att må bra?

Vad behöver unga för att må bra? – En intervjustudie med unga personer (16–25 år) om deras resurser och strategier för att främja psykisk hälsa. I denna rapport presenteras resultaten från kvalitativa intervjuer med 33 unga personer i åldern 16–25 år. Intervjuerna gällde vad unga personer gör…

Läs mer…

Hur påverkar ångest och ensamhet varandra?

Ångest och ensamhet är ofta nära kopplade, och de kan förstärka varandra på olika sätt. När man känner sig ensam kan det leda till att ångest uppstår eller förvärras, och om man har ångest kan det också göra att man känner sig mer isolerad och ensam. Här…

Läs mer…

”Jag skäms över att jag har ångest”

Att känna skam över sin ångest är väldigt vanligt, men det är också något som går att hantera och övervinna. Här är några strategier som kan hjälpa: 1. Acceptera att ångest är normaltÅngest är en del av att vara människa och något alla kan uppleva. Genom att…

Läs mer…

Psykisk hälsa handlar om livet

Psykisk hälsa handlar om hur du mår och trivs i vardagen och om din förmåga att hantera livets upp- och nedgångar. Här kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan…

Läs mer…

Suicidanalysutredningen

Livsviktigt lärande– fler vägar till kunskap för att förebygga suicid. Suicidanalysutredningen har utrett vissa frågor inom det suicidpreventiva området. Detta för att skapa bättre förutsättningar för ett effektivt och ändamålsenligt suicidpreventivt arbete. Utredningen lämnar tre övergripande förslag: En nationell utredningsfunktion som ska bidra till samhällets lärande om suicid…

Läs mer…

Impro för ängsliga 25 nov kl 18.00

Impro med dramapedagog Elsa Linn! Improviserad teater och lätta övningar utan prestationskrav, på en nivå som är anpassad till oss! ”Vilken roll vill du ha idag?” Alla människor tar och får olika roller i olika sammanhang. Men tänk om en fick pröva att byta roll, om en känner…

Läs mer…

NSPH-rapporten 2024

Livsvillkoren för personer med psykisk hälsa. Det kommer vara en årligen återkommande rapport med en unik och omfattande kartläggning av livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga. Den blir en viktig kunskapsbas kring vad som behöver göras, vilket NSPH sedan kan ta vidare till politiker…

Läs mer…

Vad händer när man får panikångest

I denna genomgång får vi en beskrivning över de olika symptom som kan komma vid en panikattack, och en förklaring till hur symptomen kan vidmakthållas. Texten kommer från Gustavsbergs vårdcentral i Stockholms län och öppnas som en pdf. PanikangestLadda ner

Läs mer…

Världsdagen för psykisk hälsa

Se den inspelade konferensen i efterhand. Analyser, diskussioner och berörande berättelser under ”Möjligheter att leva”. På Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober arrangerade NPSH traditionsenligt ett evenemang, i år med titeln ”Möjligheter att leva”. Där presenterades, analyserades och diskuterades resultaten av den alldeles nyutkomna NSPH-rapporten, rörande…

Läs mer…

De goda samtalen

Suicidprevention handlar om att genom olika handlingar minska risken att människor tar sitt liv. Det kan handla om hur vi bemöter medmänniskor som har det svårt. Oavsett om de är kollegor, patienter, vänner, brukare, klienter, grannar eller något annat. För att ge stöd för sådana möten, har…

Läs mer…

Exponeringsgrupp tisdagen den 26 november

Drop-in expoträning tisdagkvällar, men det är inte alltid det blir varje vecka. När datum för en träff bestämts så publiceras vi det här. Vi träffas kl. 18.00 i vår lokal på S:t Göransgatan 78. Om vi tvingas ställa in en träff meddelar vi det här på hemsidan…

Läs mer…

70% upplever den psykiatriska vården som bra

De flesta psykiatripatienter, både barn och vuxna, har haft en bra upplevelse av den vård och det stöd de fått. Inom den slutna vuxenpsykiatrin är resultaten genomgående något lägre. I den senaste nationella patientenkäten, som SKR samordnar för regionernas räkning, har man undersökt hur patienter upplever den…

Läs mer…

Förstå och hantera din ångest

Är ångest ett hinder för dig i din vardag? Kanske brukar du tacka nej till middagar, resor och fester på grund av din ångest? Kanske tackar du ja ibland, för att du så gärna vill, men våndas under tiden och önskar att du aldrig gått dit? I…

Läs mer…

Inspelade föreläsningar om ångest

PrataMera erbjuder några gånger om året en serie kostnadsfria webbinarium om olika aspekter av psykisk (o)hälsa. Föreläsningarna är öppna för alla och har som syfte att förmedla kunskap och förståelse för psykisk ohälsa. Vill du se någon av de tidigare föreläsningar som vi hållit är du välkommen att…

Läs mer…

Övningar mot ångest

Övningar och verktyg mot ångest och nedstämdhet i Minds stöd och kunskapsbank Mind erbjuder tillgång till mycket stödjande innehåll på sin webbplats. Där hittar du infofilmer och enkla övningar som kan vara till hjälp för den som har ångest eller självkritiska tankar.  Om du är stressad eller…

Läs mer…

Bli aktiv i ÅSS

Föreningens verksamhet bygger helt på våra medlemmars ideella engagemang. Vill du bli en i gänget? Vi behöver fler aktiva medlemmar för att kunna bedriva verksamheten. Idag är vi alldeles för få för att räcka till allt. Du behövs hos ÅSS! Kanske skulle du vilja hjälpa till på…

Läs mer…

Andas i fyrkant

Andas i fyrkant Ett knep man kan prova är ”att andas i fyrkant”. Öva gärna på att andas i fyrkant när du mår bra. Om du lär in tekniken kommer du ha en effektiv metod för att lugna dig själv när ångesten är på väg genom att…

Läs mer…

Bli medlem i ÅSS!

Nu kan du bli medlem i ÅSS för 100 kr! Blir du medlem under andra halvan av ett år gäller medlemsavgiften för det som är kvar av året samt hela nästa år också. Som medlem får du riksförbundets tidning Åss Emellan hem i brevlådan fyra gånger per…

Läs mer…

Allt fler unga får vård för ångest

Allt fler unga får vård för ångest i Stockholms län. Både bland unga kvinnor och unga män har ökningen av vård för ångesttillstånd varit mest uttalad inom primärvården, visar en rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES. CES har undersökt vilka ångestdiagnoser bland barn och unga,…

Läs mer…

Nationella riktlinjer för ätstörningsvård

Alltför många med ätstörningar får inte vård – nu kommer för första gången nationella riktlinjer Kunskapen om olika typer av ätstörningar är begränsad, och det kan ta lång tid att få vård. Socialstyrelsen presenterar nu nationella riktlinjer med 38 rekommendationer som betonar ökad kunskap i hälso- och…

Läs mer…

Färre unga vuxna får antidepressiva

Antalet nya fall av psykisk ohälsa bland unga vuxna minskade förra året. Även andelen som påbörjade behandling med antidepressiva läkemedel minskade något. ”Vi vet ännu inte om det här skulle kunna tyda på ett trendbrott”, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen. Socialstyrelsen publicerar idag en ny rapport…

Läs mer…

Psykisk hälsa handlar om livet

Psykisk hälsa handlar om hur du mår och trivs i vardagen och om din förmåga att hantera livets upp- och nedgångar. På Folkhälsomyndighetens webbplats Din psykiska hälsa kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må…

Läs mer…

Fortsatta utmaningar för personer med funktionsnedsättning

Myndigheten för delaktighet (MFD) har publicerat sin årliga rapport som kartlägger levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. Den visar att det fortfarande finns hinder till delaktighet inom flera områden. Personer med funktionsnedsättning har till exempel sämre ekonomiska förutsättningar än övriga befolkningen. Läs mer hos Myndigheten för delaktighet

Läs mer…

Ungdomar och suicid på nätet

Ungdomar och suicidkommunikation. Vad pågår på de digitala plattformarna? Unga med hög självmordsrisk använder internet målinriktat. Där är forum som hyllar självmord lätta att hitta. Men framför allt erbjuder nätet stora möjligheter att förebygga självmord och ge stöd. Läs Mediemyndighetens folder (öppnas som pdf) Ungdomar och suicidkommunikation…

Läs mer…

Eget inflytande över terapin minskade ångest

När personer med psykisk ohälsa fick påverka sin egen behandling minskade problem med ångest. Det visar en avhandling som undersökt betydelsen av patientinflytande vid internetbaserad terapi. Internetbaserad behandling vid till exempel ångest har införts brett inom primärvården. Det är idag ett alternativ till samtalsterapi där patienten träffar…

Läs mer…

Bättre tvångsvård i politiskt fokus 

Hur kan den psykiatriska tvångsvården bli bättre, och vilka lärdomar finns rörande den populära vårdformen självvald inläggning? Det diskuterade politiker och myndigheter tillsammans med brukarrörelsen och egenerfarna under ett fullsatt lunchseminarium i riksdagshuset den 16 april.  Läs vidare

Läs mer…

Digitalt Öppet Hus

ÅSS Göteborg erbjuder digitalt öppet hus på Zoom varje helgfri torsdag 17.00 – 20.00. Du är varmt välkommen oavsett vart i landet du bor, det räcker att du är medlem i någon av ÅSS lokalföreningar. Det går även bra att testa en gång innan du bestämmer dig…

Läs mer…

Din hjärna – svensk faktaserie

Läkaren Anders Hansen tar hjälp av experter, experiment och forskning för att svara på hur och varför vår hjärna fungerar som den gör. Din hjärna – se serien på SVT Play

Läs mer…

Kan man förutse självmord?

Ett självmord lämnar ofta efter sig en grupp människor med obesvarade frågor – frågor om hur det blev som det blev och om man hade kunnat göra mer för att förhindra det. Helena Reje lämnades i chock efter sin mammas självmord.  – Jag har varken förr eller…

Läs mer…

Satsningar på det ideella engagemanget

Regeringen avsätter 20 miljoner kronor årligen i ett permanent stöd för att stödja volontär­samordning. Syftet är att stärka infrastrukturen och därigenom öka möjligheterna för personer att engagera sig i ideell verksamhet och att underlätta för organisationer att kunna rekrytera nya volontärer. Läs vidare

Läs mer…

En ny statsfinansierad hjälplinje öppnar i höst

En ny statsfinansierad hjälplinje öppnar redan i höst! Glädjande nyheter efter socialminister Jacob Forsmeds presskonferens idag. Han presenterade nya satsningar på psykisk hälsa och suicidprevention. En av de satsningarna är att öppna en nationell hjälplinje för psykisk hälsa och suicidprevention. Hjälplinjen ska vara öppen dygnet runt och bemannas av…

Läs mer…

Boktips!

Vuxna barn till känslomässigt omogna föräldrar – så läker du efter en uppväxt med avvisande eller självupptagna föräldrar  Att växa upp i en familj med känslomässigt omogna eller självupptagna föräldrar kan skapa svåra konsekvenser för barnet men också i vuxenlivet. Den problematiken behandlar Lindsay C. Gibson i…

Läs mer…

Inriktning för psykisk hälsa och suicidprevention

Inriktning för psykisk hälsa och suicidprevention 2024-2026 är beslutad av den politiska styrgruppen för vård i samverkan (VIS). Inriktningen ger stöd i det länsgemensamma arbetet för att förebygga psykisk ohälsa och suicid samt främja psykisk hälsa hos befolkningen i Stockholms län. Inriktningens prioriterade områden tar sin utgångspunkt i…

Läs mer…

Vill du gå i samtalsgrupp hos ÅSS?

Vi erbjuder fasta grupper där det är samma personer som träffas varje gång. Det är inte alltid vi har möjlighet att ta in nya deltagare i våra grupper, eller starta en ny, men du kan alltid anmäla ditt intresse för att delta så återkommer vi till dig….

Läs mer…

KBT för konstruktiv självhävdelse

Sätt dig själv i första rummet – Vetenskapligt testade verktyg för konstruktiv självhävdelse nu tillgängliga gratis. av Per Carlbring, professor i klinisk psykologi. Vi vet att det kan vara utmanande att konstruktivt stå upp för oss själva, men vi tror också att det är avgörande för vår psykiska…

Läs mer…

Patrik var nära att ta sitt liv: ”Pojkar ska inte gråta”

Hjärtrusningar och tryck över bröstet. Industriarbetaren Patrik Sahlin insåg inte att de fysiska symtomen berodde på att han mådde psykiskt dåligt. Till slut ville han inte leva längre. I självmordsstatistiken är arbetarmän tydligt överrepresenterade. Det tyder på en könsskillnad: kvinnor upplever sig må mer dåligt, söker hjälp…

Läs mer…

OCD-föreningen i Stockholm

OCD-föreningen i Stockholm är en intresseorganisation för personer med tvångssyndrom/OCD, anhöriga och yrkesverksamma. Läs här om deras aktiviteter våren 2024. OCD-forum

Läs mer…

Min ångest och jag – serie på Svt Play

Fyra kända svenskar berättar öppet om sina liv. Ångest, ensamhet, depressioner och självmordstankar är något som många kämpar med. Här berättar fyra kända svenskar – artisten Viktor Frisk, skådespelaren Marianne Mörck, före detta friidrottaren Linus Thörnblad och tidigare handbollsspelaren Loui Sand – öppet om sina liv. Psykiatrikern…

Läs mer…

Bensodiazepiner mot ångest ska fasas ut

Socialstyrelsen: Vården använder metoder som bör fasas ut Sjukvården ger fortfarande beroendeframkallande bensodiazepiner vid långvarig behandling av patienter med ångestsyndrom – trots att det ska fasas ut. Det är en av flera upptäckter som Socialstyrelsen gjort när de för första gången undersökt hur sjukvården använder vårdåtgärder som…

Läs mer…

Bok om hälsoångest

Boktips! ”Livet med hälsoångest: när du är rädd för att bli sjuk eller tror att du redan är det” Om man återkommande är rädd för att bli sjuk – eller tror att man redan är det – kan det röra sig om hälsoångest. En ångest som begränsar…

Läs mer…

Anna Bennich om ensamhet i Minds podcast

I det här avsnittet pratar programledarna med psykologen Anna Bennich om hur ofrivillig ensamhet kan öka risken att bli sjuk. Anna berättar om några verktyg för den som känner sig ensam och hur viktigt det kan vara för den som har ork och möjlighet att höra av…

Läs mer…

Kunskapsguide för anhörig

Digital kunskapsguide för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Kunskapsguiden vänder sig till dig som står nära en vuxen person med psykisk ohälsa. Där kan du lyssna till anhörigas berättelser, du möter också personal som i sitt arbete träffar personer med psykisk ohälsa. De berättar om vilket…

Läs mer…

Internetbaserad KBT

Brottas du med panikattacker, social fobi eller nedstämdhet? Då kan du anmäla dig till en studie vid Karolinska Institutet som undersöker hur man kan förbättra effekten av internetförmedlad KBT för den här gruppen patienter. Personer från hela Sverige som känner sig deprimerade och/eller lider av social fobi…

Läs mer…

Psykisk hälsa och suicid i Sverige

I denna rapport sammanställer vi statistik från olika datakällor för att ge en sammanfattande och aktuell lägesbild av psykisk hälsa och suicid, bland barn och vuxna, samt att beskriva utvecklingen under 2000-talet. Resultatet visar att merparten av befolkningen har en god hälsa och ett gott psykiskt välbefinnande,…

Läs mer…

Det ”osympatiska” sympatiska nervsystemet

En illustration av vilka symtom det automatiska sympatiska nervsystemet kan ge. Sympatiska nervsystemet utgör tillsammans med det parasympatiska nervsystemet det icke-viljestyrda, automatiska, autonoma nervsystemet. Förenklat kan man säga att detta system aktiveras i situationer där människan blir utsatt för psykisk eller fysisk stress, aktiverar flykt- och kampresponser (fight-or-flight),…

Läs mer…

Sjukskrivningar för stress har mångdubblats sedan 2010

Vi sjukskrivs allt mer för stress. – Det är en besvärande utveckling, säger Ulrik Lidwall, senior analytiker på Försäkringskassan. Allt mer av sjukfrånvaron består numera av stressrelaterad psykisk ohälsa. Ulrik Lidwall på Försäkringskassan ser flera risker med utvecklingen: att fler lämnar arbetslivet i förtid, samt ökade kostnader…

Läs mer…

När oron går överstyr

Louise Epstein och Anders Hansen undersöker gränsen mellan oron som gagnar oss och den som hotar att förgöra oss. Svenskarnas orostankar har ökat, enligt Folkhälsoinstitutet. Vi försöker reda ut vad det beror på. Handlar det om orealistiska förväntningar på livet, eller om en människohjärna som inte hängt…

Läs mer…

Bok om prestation och medkänsla

Har du höga krav på dig själv? Är du ständigt upptagen av tankar på vad du vill eller borde göra? Har du ofta flera olika projekt igång och jobbar i ett snabbt tempo – både på jobbet och hemma? Har du svårt att slappna av och ta…

Läs mer…

Digital utbildning – ”Det vi inte ser”

Syftet med utbildningen är att ge deltagaren en ökad trygghet i att hantera svåra samtal med patienter som mår psykiskt dåligt och kan ha tankar på att ta sitt eget liv. Du som arbetar inom hälso- och sjukvården men även andra som möter personer som mår psykiskt…

Läs mer…

Vårt intressepolitiska arbete för ångestdrabbade

Arbetet i ÅSS består inte bara av vår medlemsverksamhet med Öppet hus, samtalsgrupper och liknande aktiviteter. En annan mycket viktig del av arbetet är att på olika sätt försöka påverka myndigheter och allmän opinion i frågor som är viktiga för ÅSS medlemmar och alla andra ångestdrabbade. Vi…

Läs mer…

Nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention

Underlag till nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Slutredovisning av regeringsuppdrag 2023. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med 24 andra myndigheter haft i uppdrag att ta fram underlag och ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Utifrån utgångspunkterna i regeringsuppdraget…

Läs mer…

Kampanjen ”Psykisk hälsa på schemat”

Psykisk hälsa på schemat är en kampanj för alla ungas rätt till skolundervisning i psykisk hälsa. Vi samlar ideella organisationer och allmänhet för att åstadkomma förändring. Unga som lär sig om psykisk hälsa i skolan mår bättre. Kunskapen måste bli en självklar del av skolans läroplan – lika…

Läs mer…

Hjälpa barn med panikångest

Svårt att andas, tryck över bröstet och svettningar – en panikattack är rädsla eller ångest som kommer plötsligt och kan kännas tydligt i kroppen på många olika sätt. Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, vägleder föräldrar som har barn med panikångest. Lyssna på programmet…

Läs mer…

Leva med ångest

Komikern Celia Pacquola har konstant ångest. För att hjälpa sig själv och andra bestämmer hon sig för att undersöka ångestsyndrom. Hon träffar forskare och experter som förklarar vad ångest är. Hon får veta att ångest drabbar äldre personer i lägre utsträckning än yngre och får höra om…

Läs mer…

Länsgemensam satsning på suicidprevention

Kommunerna i Stockholms län och Region Stockholm avsätter medel till en länsgemensam satsning på suicidprevention under 2023 som består av kostnadsfritt stöd i planering och implementering av evidensbaserade metoder. Varje år tar cirka 320 människor sitt liv i Stockholmsregionen. Suicid är ett folkhälsoproblem som utöver förlust av…

Läs mer…

Komma på Bättre Tankar

KBT – Komma på Bättre Tankar är en självhjälpsbok vid ångest och depression. Läs utdrag ur boken, få gratis arbetsmaterial, ljudfiler och övningar

Läs mer…

Hur man kan hantera stressrelaterad psykisk ohälsa

Sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Särskilt unga, i början av sitt arbetsliv, är sårbara för att bli sjuka av stress på jobbet. Mind har pratat med Åsa Kruse, leg psykolog och författare med lång erfarenhet av att arbeta med stressrelaterad ohälsa….

Läs mer…

Minds självmordslinje

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Här kan du chatta anonymt med våra volontärer dygnet runt, årets alla dagar. Stödjande filmer för den som väntar Mind har byggt ett väntrum i chatten. Där hittar…

Läs mer…

Andningsövning vid panikångest

Att drabbas av panikångest är enormt jobbigt, skrämmande och kan verkligen inskränka ens vardag. Med den här andningsövningen får du ett redskap, ett verktyg som kan hjälpa dig både i förebyggande syfte och när du är mitt uppe i en panikattack. https://www.youtube.com/watch?v=YtLtHaL3HwA

Läs mer…

Bristande läkemedelsuppföljning för barn

Flera barn får varje år psykiatriska läkemedel på felaktiga sätt inom barn- och ungdomspsykiatrin. I över 40 fall de senaste fem åren har Inspektionen för vård och omsorg riktat kritik mot BUP för brister i läkemedelsbehandlingen, visar Ekots genomgång. Oftast handlar det om brister i hur vården…

Läs mer…

Ny podd: ”På liv och död med Ullakarin Nyberg”

Psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg har varit en stöttepelare för många med mörka tankar i P1-serien ”Livet”. Många inringare har fått tröst av hennes kloka ord och kraft att orka leva vidare. Nu lanserar Mind podden ”På liv och död”, där Ullakarin Nyberg pratar med människor som…

Läs mer…

Nya informationsfilmer om ångest

Vad är ångest? Hur känns det i kroppen? Är det farligt? Vad kan jag göra själv när det händer? När ska jag söka vård? Och vad är egentligen panikångest? Ångest är rädsla eller oro som ofta känns i kroppen. Ångest kan kännas mycket obehagligt och skrämmande, men…

Läs mer…

Öppna den nationella hjälplinjen igen!

Gör skillnad och skriv under vårt upprop! Varje år tar 1500 människor sitt liv och minst 15 000 försöker. Trots det saknas idag ett fungerande akut samtalsstöd till människor i kris och deras anhöriga. Denna funktion hade den Nationella hjälplinjen som trots stora protester lades ner 2020. Folkhälsomyndigheten…

Läs mer…

Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar

Olika orsaker till psykisk ohälsa hos barn & ungdomar: Skolan; ökad skolstress, betygssystem som ställer orimliga krav. Ökad arbetslöshet, svårt att ”komma in” & höga utbildningskrav. ”Induvidualisering”, för mycket valfrihet och minskad acceptans för psykiskt lidande (gäller att ha sitt eget ”varumärke”, stor konkurrens). Mindre sömn, lätt…

Läs mer…

Overklighetskänslor

Om depersonalisationssyndrom Overklighetskänslor är den första boken på svenska om depersonalisationssyndrom (DDD). Ledande forskare i USA och Storbritannien anser att syndromet är en av den moderna tidens mest förbisedda diagnoser. Läs om boken, provläs i och lyssna på en podd om overklighetskänslor

Läs mer…

Boktips: Råd till dig som är stressad och trött

”Välkommen till vår bok om att hantera stress. Vår ljudbok vänder sig till dig som känner dig stressad, trött, förvirrad, distraherad eller ofokuserad och letar efter enkla saker du kan göra själv för att komma ur det. Känner du trötthet i samband med vardagens press och stress,…

Läs mer…

Råd om psykisk hälsa

På Psykologiguiden finns information om psykologi och psykisk hälsa inom en mängd områden. Psykologiguiden är också under ständig utveckling vilket innebär att nya områden och artiklar publiceras allt eftersom.

Läs mer…

Minds orosskola

Händer det att du oroar dig för saker som kan gå snett i framtiden? Har du svårt att vara närvarande i vardagen?  Det är vanligt att oroa sig. Oron har hjälpt oss människor att överleva. Men ibland kan oron komma i vägen för det vi vill göra….

Läs mer…

Känslofällan

Känslofällan – en ny bok av psykolog Siri Helle. Uppskjutande, oro, dåliga vanor… Du är inte ensam om att gång på gång gå i känslofällan, då du agerar på ett sätt som känns skönt i stunden trots att du saboterar för dig själv på sikt. Men det…

Läs mer…

Huskurer för psykisk hälsa

Huskurerna har tagits fram inom ramen för Kraftsamling för psykisk hälsa. Vad är Huskurer för psykisk hälsa? Vi kan alla stärka såväl vår fysiska som psykiska hälsa genom att försöka välja vanor och tankar som gör att vi håller oss friskare och når vår fulla potential. Det…

Läs mer…

Braining – fysisk träning för hjärnans skull

Forskning visar att fysisk aktivitet, särskilt pulshöjande träning har positiv effekt för hjärnan. Vid lätt till måttlig depression är träning lika effektivt som mediciner och terapi. Vid ångest fungerar träning direkt och sänker ångestnivån, och träning har också effekt som del av behandlingen på längre sikt. Träning…

Läs mer…

Metakognitiv terapi – ny terapiform mot oro

Metakognitiv terapi är en ny evidensbaserad terapiform som kan användas vid t.ex. generaliserad ångest, social ångest, hälsoångest, tvångssyndrom och depression. Till skillnad från kognitiv beteendeterapi (KBT) så fokuserar metakognitiv terapi som namnet antyder på själva tänkandet som sådant, och inte på dess innehåll. När vi i KBT…

Läs mer…

Minds må bra-guide ”Livets glada dagar”

Att må dåligt ses ofta som en naturlig del av åldrandet. Men så ska det inte behöva vara. Du har rätt till livets glada dagar – hela livet. Möt Ewa, Monica, Yngve, Birgit, Shahla och Staffan i Minds må bra-guide och lär dig mer om psykiska besvär…

Läs mer…

Tänk om jag är sjuk!

Hälsoångest, eller hypokondri som man oftare sa förr, är vanligt bland oss ångestdrabbade. Det finns så mycket i kroppen som kan gå fel, så många signaler man kan fånga upp, och fokusera på. Ångesten kan snabbt växa i en ohanterlig spiral där fokus på symptomen förstärker dem…

Läs mer…

Att leva med bipolär sjukdom

I det här avsnittet pratar programledarna Jocke och Lolo med influencern och medieprofilen Henrik Wahlström om hur hans diagnos har påverkat livet. Varför dröjde han så länge med att berätta om det och vilka reaktioner har han mött? Och på vilket sätt kan han underlätta vardagen som…

Läs mer…

Boktips – Psykiatri för icke-psykiatriker

När är ångest en naturlig stressreaktion och när är det ett symtom på ett psykiatriskt tillstånd? Hur hanterar du en ansträngd arbetssituation och hur bemöter du dig själv och andra på ett hållbart sätt? Boken vänder sig till alla som i sin profession eller i sin vardag möter…

Läs mer…

Den nationella anhörigstrategin

Den 14 april 2022 meddelade regeringen att man tagit beslut om Sveriges första nationella strategi för anhöriga som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående. Syftet med strategin är att stärka anhörigperspektivet inom vård och omsorg, samt att göra stödet till anhöriga mer likvärdigt över landet. Nationellt kompetenscentrum anhöriga…

Läs mer…

Bok som ger kunskap om ångest

Relationer, klimatet, kroppen, skolan, sociala medier, framtiden, livet – det finns mycket som kan väcka ångest. Ångest kan kännas som allt från ett fladder i magen till full panik eller en tung stickig filt som lägger sig över hela ens värld. Men vad är ångest egentligen? Vad…

Läs mer…