Midsommarångest och ensamhet

Vi är många som kan känna oss extra ensamma runt stora helger som midsommar. För oss som är lite äldre kan det vara minnen som väcker vemod och saknad, vi minns kanske vackra försommardagar då hela familjen samlades. Men den äldre generationen finns inte längre med oss. Vi kanske också, om vi blev föräldrar, minns då barnen var barn och vi fick dansa små grodorna runt stången med dem under glada skratt. Men nu är barnen vuxna och lever sitt eget liv. Eller så har vi minnen av svåra helger, med för mycket alkohol och kanske bråk. Eller – en livslång ensamhet som aldrig tycks bli lättare att bära, och en känsla av att vara den enda som sitter ensam på midsommar.

För den som är ung kan det vara en känsla av att ”alla andra” är nyförälskade, promenerar hand i hand eller ingår i härliga stora kompisgäng. Medan man själv sitter ensam hemma.

Oavsett hur just din situation ser ut så är det bra att påminna sig om att stora helger och högtider kan vara en svår tid för många. Så om det är det för dig så är det något du delar med många.

Det är helt normalt att känna så, och det är okej att känna sig ledsen eller ensam, särskilt under en tid som ofta förväntas vara fylld av glädje och gemenskap. Ge dig själv tillåtelse att känna vad du känner, utan att döma dig själv för det. Att acceptera sina känslor kan hjälpa till att minska ångesten.

Om du inte har någon att fira med, eller om du inte vill delta i de traditioner som brukar vara förknippade med midsommar, kan du skapa dina egna. Det kan vara att se en film du tycker om, baka något till dig själv, eller kanske skriva ett brev till framtida dig där du reflekterar över året som varit.

Det är lätt att känna sig överväldigad eller utanför när man ser alla andras ”perfekta” bilder på sociala medier. Kom ihåg att det inte är hela verkligheten. Om du känner att det gör dig mer stressad eller ensam, överväg att ta en paus från sociala medier under en tid.

Förbered aktiviteter som du tycker om och som får dig att känna må bra Det kan vara att läsa en bok, ta en lång promenad i naturen, göra yoga, eller att spela ett spel som får dig att koppla av. Att ha något att se fram emot kan hjälpa mot känslor av ångest och ensamhet. Om ingenting känns lockande att göra, försök att sätta igång med någon aktivitet som du brukar tycka om. Istället för att vänta på motivation kan man göra tvärtom och bara sätta igång, så kommer lusten ofta i kapp.

Kom ihåg att egentligen är midsommarafton bara en vanlig dag som alla andra. Prioritera din egen välmående. Gå i lugn och ro, unna dig tid för avkoppling, och gör saker som ger dig energi. Och du – man behöver faktiskt inte ens göra något speciellt bara för att det är ett visst datum i kalendern. Det är helt ok att bara strunta i det och softa i soffan med något gott att äta och Netflix.

Om du känner dig ensam, kan du försöka att ta kontakt med någon. Det kan vara ett telefonsamtal med en vän, familjemedlem, eller kollega. Att prata med någon, kan hjälpa till att minska känslan av isolering. Du kan också prova att chatta och skriva i exempel olika stödforum online. Det finns också hjälplinjer du kan kontakta för att få en stunds samtal och stöd. Här på vår hemsida har vi en lista på ett urval av dessa stödlinjer, men det finns fler.

Om din ångest känns överväldigande, kan det vara bra att prata med någon professionell. Många psykologer erbjuder samtal över telefon eller videolänk, och det kan vara ett bra sätt att få hjälp i en känslig period.

Att engagera sig i välgörenhet kan hjälpa både dig och andra. Du kan överväga att volontärarbeta på ett lokalt härbärge, ge en gåva till en välgörenhet eller på något sätt bidra till att göra någon annans tillvaro bättre. Att ge något kan skapa en känsla av sammanhang och ge dig en mening. Kanske finns det någon äldre person i huset eller grannskapet som skulle bli väldigt glad för ett besök, en fikastund och lite samvaro.

Skamkänsla för att man är ensam är väldigt vanligt. ”Vad ska jag säga när de på jobbet frågar vad jag gjorde på midsommar?”. Men vet du, du behöver inte berätta någonting alls som du inte vill. Det går an att dra till med en vit lögn, eller varför inte säga ungefär ”Jag var hemma och tog det lugnt, det var jätteskönt och precis vad jag behövde. Sååå skönt!”

PS. Du vet väl att vi på ÅSS precis som tidigare år kör vidare som vanligt med Öppet Hus varje torsdagskväll oavsett röda dagar. Varmt välkommen till vår gemenskap!